top of page

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Mitä pellettiä marsusi syövät?

Meidän marsut syövät erilaisia väkirehuja erilaisissa määrissä ja muodossa, yksilön ja lauman tarpeen mukaan. Itse suosin kotimaista ja luonnonläheistä (eli vähän prosessoitua) rehuja. Koska määrät ovat meillä vähän isommassa skaalassa niin ostan usein hevosten väkirehuja. Meillä marsut syövät kauraa, ohraa, rypsi-kronoa, racing perfect mixiä, versele laga complete caviaa, altromin kasvatusta ja burgess excelliä sekä sinimailasta. Joskus on muutakin kokeilussa. Väkirehut ei ole marsuille välttämätön osa ruokintaa, mutta hyvä lisä varsinkin kasvaville ja imettäville marsuille. Väkirehuista saa tarpeellisia kivennäisiä, vitamiinejä, rasvoja, ja varsinkin proteiinia. Marsuille suunnatuissa pelleteissä on myös lisättyä c-vitamiinia, mikä on hyvä tuki tarpeellisen vitamiinin saannille. Suosittelen siksi että uudessa kodissa nuorille kasvaville marsuille annetaan vapaavalintainen, marsuille sopiva väkirehu. Aikuisten marsujen väkirehutarve on pienempi, ja halutessaan voi olla antamattakin.

Marsunostaja saa mukaansa miksauksen niitä väkirehuja mitä marsu on meillä tottunut syömään. Tämän voi ruokkia pois ja jatkaa valitsemallaan väkirehulla.

4834773.jpg

Myytkö marsut loishäädettynä?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: En loishäädä terveitä marsuja, enkä myy loisisia marsuja!
Moni on tottunut siihen että esim. eläinkaupassa eläimiä ostaessa mainitaan että eläimet myydään loishäädettynä. Eläinkaupassa eläinten vaihtuvuus on isoa, eli loisiakin helpommin liikkuu mukana. Varsinkin jos eläimiä tulee monesta eri paikasta ja tukuista, niin on helpompi lois-häätää kaikki myytävät eläimet, vaikka omissa tiloissa ja eläimissä on loisia. Näin voi myös markkinoida eläimiä loishäädettyinä, sillä onhan ne ihan äsken saanut häätöaineet niskaansa! Minulla logiikka on siis päinvastainen: kaikki marsut jotka tulevat minulle karanteenataan ja loishäädetään, näin marsulaan ei tule loisia, eikä pentuja tarvitse lähtiessään loishäätää. ! Jos marsu myydään niin että sille on laitettu turkkiin loishäätöainetta juuri ennen muuttoa, se ei de facto, ole loishäädetty, vaan sille on vain annettu häätöainetta. Marsu pitää myös pitää karanteenissa ja lääkkeestä riippuen antaa useampi annos jos loistartunnasta oikeasti haluaa eroon. Sitä paitsi myyntikikkana loishäätäminen valitettavasti vain lisää eri loiskantojen resistenttiä lääkkeille, varsinkin kun sitä laitetaan vain yhtenä annoksena myytävälle eläimelle.

Toki, joskus meillekin sattuu ulkoloisia, esimerkiksi näyttelytuliaisina. Tällöin tietenkin kaikki meidän  marsut loishäädetään eikä täältä lähde marsuja ennen kuin öttiäiset ovat varmasti veks!😊

4834773.jpg

Saako marsuja tulla katsomaan?

En valitettavasti ota marsukatselijoita meille kotiin. Syitä on monia, mutta yksinkertaisesti se että marsut asuvat kodissamme ja haluan suoda kotirauhan niin marsuille kuin perheen muillekin jäsenille, on yksi. Katselijoita riittäisi viikon jokaiselle päivälle, eikä minulla kerta kaikkiaan ole siihen aikaa. Marsuille vieraat ihmiset ovat myös stressaavia, ja varsinkin tiineille naaraille ylimääräinen stressi voi olla kohtalokasta. Olen myös tarkka ulkoloisten ja sairauksien varalta, ja olisi ikävää jos meille tulisi katselijoiden mukana (esim. heidän omista eläimistään) tauteja.
Ymmärrän kuitenkin että kasvattajaa valitessa kiinnostaa millaiset olot marsuilla on, ja siitä syystä ylläpidän marsuille instagram tiliä, jossa näkyy millaisissa oloissa eläimeni elävät ja miltä meidän marsuarki näyttää.
Valitettavasti koronan myötä en enää ota marsuhakijoitakaan meille sisälle, oman terveyden takia. Marsuhuoneeseen saa kuitenkin mielellään kurkkia ikkunan läpi! 😊

17975589269005203.webp
bottom of page